Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA označili násilie mjanmarskej armády proti Rohingom za genocídu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pri vojenskej operácii v mjanmarskom Rakhinskom štáte v roku 2016 a 2017 zahynuli tisícky ľudí. Asi 850.000 Rohingov je v súčasnosti v utečeneckých táboroch v susednom Bangladéši.

Washington 21. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyhlásil, že násilie mjanmarskej armády proti menšine Rohingov z roku 2016 bolo genocídou. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Blinken uviedol, že existujú jasné dôkazy o tom, že mjanmarská armáda chcela úplne zničiť moslimskú menšinu. "Útok proti Rohingom bol rozsiahly a systematický, čo je rozhodujúce pri určení, že išlo o zločiny proti ľudskosti," povedal americký minister zahraničných vecí.

Pri vojenskej operácii v mjanmarskom Rakhinskom štáte v roku 2016 a 2017 zahynuli tisícky ľudí. Asi 850.000 Rohingov je v súčasnosti v utečeneckých táboroch v susednom Bangladéši.

Tento krok americkej vlády privítali aktivisti a členovia zasiahnutej komunity. Myslia si, že toto vyhlásenie pomôže pri rozhodnutí Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v tejto veci.

V roku 2019 mjanmarská politická líderka a nositeľka Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij pred MSD v Haagu odmietla obvinenia, že by jej krajina spáchala zámernú genocídu na moslimskej menšine Rohingov. Mjanmarsko argumentuje, že vojenské operácie boli oprávnenou reakciou na teroristické činy zo strany Rohingov.

Vrchný veliteľ armády Min Aung Hlaing, ktorý viedol operáciu proti menšine Rohingov, stál aj za vojenským prevratom v roku 2021, ktorý zvrhol vládu v krajine. Su Ťij bola ihneď po prevrate odsúdená na štyri roky väzenia za podnecovanie nepokojov, za volebné podvody, korupciu a porušenia zákona o úradnom tajomstve.