Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA označili smrť mladej Iránky zatknutej políciou za neodpustiteľnú

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Mahsa Amíníová bola aj so svojou rodinou v iránskom hlavnom meste Teherán na návšteve, keď ju v utorok zatkla mravnostná polícia.

Teherán/Washington 17. septembra (TASR) - "Neodpustiteľnou" nazval v noci na sobotu Biely dom smrť mladej Iránky, ktorá zomrela v cele predbežného zadržania krátko nato, ako ju v Teheráne zatkla mravnostná polícia. Píše o tom agentúra AFP.

"Sme hlboko znepokojení smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej, ktorá bola údajne vo vyšetrovacej väzbe zbitá iránskou mravnostnou políciou. Jej smrť je neodpustiteľná. Naďalej budeme brať na zodpovednosť iránskych predstaviteľov za takéto porušovania ľudských práv," tweetoval poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre otázky národnej bezpečnosti Jake Sullivan.

Mahsa Amíníová bola aj so svojou rodinou v iránskom hlavnom meste Teherán na návšteve, keď ju v utorok zatkla mravnostná polícia. Tieto policajné jednotky dohliadajú na dodržiavanie prísnych pravidiel ženského oblečenia, ktoré platia v Iránskej islamskej republike. Patrí medzi ne napríklad aj povinné nosenie moslimskej tvárovej šatky na verejnosti.