Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA oznámili nové sankcie voči kubánskej polícii a jej predstaviteľom

Protest proti krokom kubánskej vlády, vo Washingtone, 26. júla 2021. Foto: TASR/AP

Masové protesty sa na Kube odohrali 11. a 12. júla. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov.

Washington 31. júla (TASR) - Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v piatok oznámila zavedenia sankcií voči kubánskej polícii (PNR) a jej dvom vysokopostaveným predstaviteľom za účasť na potláčaní protivládnych protestov. Informovala o tom agentúra AP.

Americké ministerstvo financií na svojej oficiálnej webovej stránke uviedlo, že sankcie boli zavedené na základe "Magnitského zákona". Ten umožňuje implementovať cielené sankcie proti jednotlivcom alebo subjektom zodpovedným za porušovanie ľudských práv alebo korupciu na celom svete.

"Ministerstvo financií bude aj naďalej označovať mená tých, ktorí napomáhajú účasti kubánskeho režimu na vážnych prípadoch porušovania ľudských práv," povedala Andrea Gackiová z ministerstva financií USA.

"Spojené štáty podnikajú intenzívne kroky s cieľom podporiť záležitosti Kubáncov," povedal Biden v Bielom dome na začiatku stretnutia s kubánskymi Američanmi. Toto stretnutie sa začalo krátko po tom, ako ministerstvo financií oznámilo zavedenie nových sankcií.

Masové protesty sa na Kube odohrali 11. a 12. júla. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu krízy vyvolanej šírením koronavírusu SARS-CoV-2. Išlo o prvé takéto protesty od 90. rokov minulého storočia, pripomína AP.