Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA oznámili novú vojenskú pomoc Ukrajine a uvalili sankcie na Rusko

Miestna obyvateľka kráča okolo svojej horiacej obytnej budovy po ruskom útoku v meste Bachmut na Donbase na východe Ukrajiny v stredu 7. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Posilniť má protivzdušnú obranu Ukrajiny, a to predovšetkým proti ruským dronom.

Washington 9. decembra (TASR) - Spojené štáty oznámili v piatok uvalenie nových sankcií za porušovanie ľudských práv a za korupciu na vyše 40 osôb a inštitúcií v deviatich krajinách, vrátane Ruska, Číny a Iránu.

Biely dom okrem toho v piatok ohlásil aj nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 275 miliónov dolárov. Posilniť má protivzdušnú obranu Ukrajiny, a to predovšetkým proti ruským dronom. TASR informuje podľa správ denníka The Guardian a agentúry AFP.

Na sankčný zoznam USA pribudla ruská Ústredná volebná komisia, ktorú Washington obviňuje z dohliadania na "podvodné referendá" na okupovaných častiach Ukrajiny. Okrem samotnej volebnej komisie tam zaradili jej všetkých 15 členov.

Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie aj na štyroch ľudí, ktorý sa priamo podieľali na tzv. filtračnom procese v okupovaných územiach Ukrajiny. Ako ministerstvo vysvetľuje na svojej webstránke, v rámci neho sú vypočúvaní ukrajinskí civilisti a zisťuje sa ich prípadné napojenie na ukrajinskú armádu či vládu.

Dvoch ďalších ruských občanov sankcionovali USA za mučenie a únosy či nútenú deportáciu ukrajinských detí.