Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

USA oznámili vojenský balík pre Ukrajinu vo výške 275 miliónov dolárov

Poškodené auto vidno na mieste ruského náletu, keď letecká bomba v stredu 22. mája 2024 zasiahla obytnú oblasť a zranila desať ľudí v Charkove na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Obsahovať bude muníciu, rakety, míny, delostrelecké náboje či protipancierové systémy Javelin, informuje TASR.

Washington 24. mája (TASR) - Spojené štáty v piatok oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 275 miliónov dolárov (254 miliónov eur). Obsahovať bude muníciu, rakety, míny, delostrelecké náboje či protipancierové systémy Javelin, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena ide o významné dodávky zbraní, ktoré na Ukrajine naliehavo potrebujú. Oznámenie prichádza v čase, keď Rusko naďalej pokračuje v útoku na Charkovskú oblasť.

Ide zároveň o súčasť balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 61 miliárd dolárov, ktorý po dlhých sporoch odobril v apríli americký Kongres. Odvtedy americký prezident Joe Biden rozhodol o zaslaní piatich dodávok vojenskej pomoci Ukrajine.

O pripravovanom balíku informovali predtým vo štvrtok večer traja nemenovaní predstavitelia americkej vlády. Uviedli, že bude zahŕňať delostrelecké granáty kalibru 155 mm, presnú leteckú muníciu, ale aj vozidlá určené na odstraňovanie poškodených tankov a inej už nefunkčnej ťažkej vojenskej techniky z bojiska.

Rusko spustilo 10. mája novú pozemnú ofenzívu v ukrajinskej Charkovskej oblasti, pričom Moskva odvtedy oznámila už viacero územných ziskov. Ukrajinské úrady tiež začali s evakuáciou tisícov obyvateľov z viacerých častí tejto oblasti.