Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA predajú Saudskej Arábii a SAE systémy protivzdušnej obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Saudskú Arábiu nedávno ohrozovali raketami jemenskí povstalci, tzv. húsíovia, ktorých podporuje Irán, pričom ich zásobuje vojenským vybavením a technológiou.

Washington 3. augusta (TASR) - Spojené štáty oznámili v utorok predaj rozsiahlych systémov protiraketovej obrany v celkovej hodnote vyše piatich miliárd dolárov Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom (SAE). Informuje o tom agentúra AFP.

K ohláseniu predaja došlo dva týždne po tom, ako sa americký prezident Joe Biden stretol s lídrami oboch krajín v Saudskej Arábii, ktorú navštívil počas svojej cesty po krajinách Blízkeho východu. Návšteva je považovaná za kľúčovú v rámci posilnenia vzťahov s týmito dvoma krajinami, obávajúcimi sa čoraz viac Iránu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Saudská Arábia kúpi 300 systémov protivzdušnej obrany MIM-104 Patriot, ktoré sú schopné zostreliť balistické aj riadené strely dlhého doletu a tiež útočiace lietadlá. Hodnota týchto systémov, ako aj sprievodného vybavenia a výcviku je 3,05 miliardy dolárov, dodalo ministerstvo.

Saudskú Arábiu nedávno ohrozovali raketami jemenskí povstalci, tzv. húsíovia, ktorých podporuje Irán, pričom ich zásobuje vojenským vybavením a technológiou.

Spojené štáty okrem toho predajú SAE protiraketový systém THAAD za 2,25 miliardy dolárov. Aj SAE sa nedávno stali terčom útokov húsíov, ktoré z časti odrazili obranné systémy prevádzkované v tejto krajine americkou armádou.

Avizovaný predaj systému THAAD podľa rezortu diplomacie USA "zlepší schopnosť Spojených arabských emirátov čeliť v súčasnosti aj v budúcnosti hrozbám útokov balistických striel v oblasti a zníži (v tomto smere) ich závislosť od amerických síl".