Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

USA oznámili, že Ukrajine dodajú systémy Patriot

Ilustračné foto Foto: TASR - Ján Krošlák

Systémy protivzdušnej obrany zohrali kľúčovú úlohu pri obrane Ukrajiny pred ruskými útokmi.

Washington 21. decembra (TASR) - Spojené štáty v stredu oznámili, že Ukrajine dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Dnešná pomoc po prvý raz zahŕňa systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý je schopný zostreliť riadené strely, balistické strely krátkeho doletu a lietadlá vo výrazne vyššej letovej hladine, ako dokázali predtým poskytnuté systémy," uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Zariadenia Patriot sú súčasťou balíka v hodnote 1,85 miliardy amerických dolárov avizovaný v spojitosti so stredajšou návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára tohto roku.

Systémy protivzdušnej obrany zohrali kľúčovú úlohu pri obrane Ukrajiny pred ruskými útokmi a zabránili Moskve získať kontrolu nad vzdušným priestorom, píše AFP.

Patriot bol pôvodne vyvinutý spoločnosťou Raytheon na zachytávanie vysoko letiacich lietadiel. V 80. rokoch minulého storočia bol upravený, aby mohol čeliť novým hrozbám vo forme taktických balistických rakiet, vysvetľuje AFP. Po prvý raz bol v boji nasadený počas vojny v Perzskom zálive.