Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA: Pakistanca väzneného v Guantáname prepustili na Belize

Na archívnej snímke z 29. augusta 2021 vlajky sú spestené na pol žrde na námornej základni Guatánamo na Kube. Spojené štáty prepustili na Belize Pakistanca, ktorý strávil 16 rokov vo väzení na americkej základni Guantánamo a priznal sa, že pomáha teroristickej sieti al-Káida. Foto: TASR/AP

Americký Pentagon uviedol, že Chán dodržal dohodu o spolupráci a bol mu znížený trest, pričom Belize súhlasilo, že ho príjme.

Washington 2. februára (TASR) - Spojené štáty prepustili na Belize Pakistanca, ktorý strávil 16 rokov vo väzení na americkej základni Guantánamo a priznal sa, že pomáhal teroristickej sieti al-Káida. Oznámila to vo štvrtok americká armáda, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Madžída Chána zadržali americké úrady v roku 2003. Pred poslaním do Guantánama ho tri roky vypočúvali americké spravodajské služby. V dohode o priznaní viny sa v roku 2012 priznal okrem iného aj k tomu, že bol súčasťou sprisahanie s cieľom zabiť pakistanského prezidenta.

Ako jeden z "vysoko cenených väzňov" zadržaných po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v USA bol dnes 42 ročný Chán odsúdený len pred dvomi rokmi. Oficiálne ho odsúdili na 26 rokov, no na základe dohody s prokurátorom mu bolo sľúbené prepustenie v roku 2022.

Chán bol pritom prvým "vysoko ceneným väzňom", ktorý vypovedal pred americkým vojenským súdom o mučení. Súdu povedal, že bol zadržiavaný celé dni, pričom bol nahý čiastočne zavesený na reťaziach a nedostával jesť. Vyšetrovatelia z americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ho okrem toho opakovane bili a znásilňovali.

Chán tiež tvrdil, že k svojim činom sa priznal už skôr, no násilie napriek tomu pokračovalo celé roky. "Čím viac som spolupracoval, tým viac ma mučili," povedal.

Americký Pentagon uviedol, že Chán dodržal dohodu o spolupráci a bol mu znížený trest, pričom Belize súhlasilo, že ho príjme.

"Dostal som druhú šancu na život... Hlboko ľutujem veci, ktoré som pred mnohými rokmi urobil. Prevzal som zodpovednosť a snažím sa ich napraviť," uviedol Chán vo vyhlásení zverejnenom jeho právnymi zástupcami. Zároveň dodal, že na Belize by si rád otvoril reštauráciu alebo stánok s jedlom, kde bude variť pakistanské jedlá.