Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

J. Kirby: Sme v pravidelnom kontakte s Talibanom

Na archívnej snímke hovorca Pentagónu John Kirby. Foto: TASR/AP

USA sa budú naďalej sústrediť na evakuáciu.

Washington 21. augusta (TASR) - Spojené štáty sú v pravidelnom kontakte s vedúcimi predstaviteľmi afganského hnutia Taliban, "najmä s tými, ktorí majú na starosti kontrolné stanoviská," povedal v sobotu hovorca amerického ministerstva obrany (Pentagón) John Kirby. Informovala o tom britská stanica Sky News.

V reakcii na otázku o bezpečnostných hrozbách v Kábule Kirby uviedol, že v meste existuje "celý rad" hrozieb. USA sa však budú aj naďalej sústrediť na evakuáciu, pričom plánujú z Afganistanu dostať "čo najviac ľudí čo najrýchlejšie," dodal Kirby.

Pentagón zároveň potvrdil, že počas uplynulých 24 hodín bol vstup na letisko niekoľkokrát "krátkodobo" zatvorený.

Kirby odmietol poskytnúť podrobnosti o bezpečnostnej hrozbe, v dôsledku ktorej americká ambasáda v Afganistane odporučila v sobotu občanom USA vyhnúť sa letisku.

Povedal však, že odporúčanie má zaistiť, "aby bol pohyb (ľudí) pri letisku bezpečný a usporiadaný". Letisko je momentálne otvorené, dodal Kirby.

Predstaviteľ Talibanu medzitým uviedol, že hnutie sa počas víkendu "snaží zlepšiť situáciu a zabezpečiť hladký odchod".

Spravodajca Sky News Stuart Ramsay videl, ako v sobotu ráno pred letiskom vypukla panika a tlačenica, pri ktorej zahynulo niekoľko ľudí.

"Dnes sa to v okamihu zmenilo na chaos. V priebehu niekoľkých minút išlo o núdzovú situáciu, ktorá nemala nič spoločné s procesom; vojaci odrazu museli zachraňovať životy. V prednej časti radu boli ľudia ušliapaní na smrť," opísal situáciu Ramsay, ktorý sa nachádza na letisku. Presný počet obetí sobotňajšej tlačenice však zatiaľ nie je známy.

Americký generálmajor William Taylor priblížil, že bezpečnosť letiska v Kábule zabezpečuje 5200 vojakov. Za uplynulých 24 hodín odletelo z Kábulu šesť vojenských lietadiel C-17 a šesť charterových lietadiel s dokopy 3800 osobami na palube. USA presídlili z Afganistanu od konca júla 22.000 ľudí, 17.000 z nich od začiatku súčasnej evakuačnej misie. Približne 2500 z týchto 17.000 osôb sú americkí občania.