Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA chcú dodať Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vrátane vozidiel Bradley

Miestny obyvateľ sa pozerá na svoj zničený dom po ruskom ostreľovaní v meste Cherson na juhu Ukrajiny vo štvrtok 5. januára 2023. Foto: TASR/AP

Bradley sú stredne obrnené bojové vozidlá, ktoré môžu slúžiť ako obrnené transportéry vojakov na bojisku. Namiesto kolies majú pásy, sú však ľahšie a pohyblivejšie než tanky, približuje AP.

Washington 5. januára (TASR) - Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote takmer tri miliardy dolárov, ktorej súčasťou budú po prvý raz aj bojové vozidlá pechoty Bradley. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá sa odvoláva na oznámenie predstaviteľov americkej vlády.

Spojené štáty by túto pomoc mali oficiálne oznámiť v piatok, uviedol pre AP predstaviteľ vlády, ktorý chcel zostať v anonymite. Podrobnosti balíčka ešte neboli zverejnené.

Súbor pomoci v celkovej hodnote 2,85 miliardy dolárov je najrozsiahlejší zo série viacerých dodávok vojenského vybavenia, ktoré Pentagón poslal Ukrajine zo svojich zásob, píše AP. Cieľom je pomôcť ukrajinským silám počas zimných mesiacov pred začiatkom jari, keď sa očakáva zintenzívnenie bojov.

Bradley sú stredne obrnené bojové vozidlá, ktoré môžu slúžiť ako obrnené transportéry vojakov na bojisku. Namiesto kolies majú pásy, sú však ľahšie a pohyblivejšie než tanky, približuje AP. Každé z nich môže odviezť približne desať osôb.

V balíčku budú aj vysoko mobilné viacúčelové kolesové vozidlá (HMMWV) známe pod názvom Humvee, vozidlá odolné voči explóziám mín (MRAP), veľké množstvo striel a ďalšej munície.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa počas decembrovej návštevy USA poďakoval Spojeným štátom za podporu a rok 2023 označil za "zlomový okamih" vo vojne, pripomína AP.

Zelenskyj a ďalší ukrajinskí predstavitelia lídrov západných krajín žiadajú, aby Ukrajine poskytli pokročilejšie zbrane vrátane obrnených vozidiel.

USA počas Zelenského návštevy oznámili svoj zámer dodať Ukrajine batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. Ten je súčasťou balíka vojenskej pomoci v hodnote 1,8 miliardy dolárov.