Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Po prílete z Wu-chanu poslali do karantény takmer 200 Američanov

Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní. Prípady nakazenia sú potvrdené už v najmenej 15 krajinách, pričom v Číne už vírusu podľahlo 170 ľudí. Foto: TASR/AP

N. Messonnierová z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedla, že je to vôbec prvýkrát za vyše 50 rokov, keď CDC nariadila karanténu.

Washington 31. januára (TASR) - Do preventívnej 14-dňovej karantény poslali v piatok takmer 200 amerických občanov, ktorí prileteli do Kalifornie zo stredočínskeho mesta Wu-chan, odkiaľ sa šíri nový koronavírus. S odvolaním sa na vyjadrenie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) o tom informovala agentúra DPA.

Nancy Messonnierová z CDC uviedla, že v súvislosti so zdravím verejnosti ide o "veľmi vážnu situáciu". "Ak teraz prijmeme prísne opatrenia, môžeme stlmiť dosah vírusu na Spojené štáty," dodala.

Messonnierová ďalej uviedla, že je to vôbec prvýkrát za vyše 50 rokov, keď CDC nariadila karanténu. CDC k novému vírusu podľa nej preventívne pristupuje tak, akoby predstavoval riziko budúcej pandémie. Zdôraznila, že bude lepšie, ak sa preukáže, že išlo o prehnanú reakciu, než naopak - ak by došlo k podceneniu situácie.

Američanov, ktorí prileteli z Wu-chanu, umiestnili do 14-dňovej karantény na vojenskej základni v kalifornskom meste Ontario.

Novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS, sa od vlaňajšieho decembra z Wu-chanu vo svete nakazilo už takmer 10.000 ľudí. V samotnej Číne evidovali v piatok 9692 potvrdených prípadov nákazy a 213 úmrtí. Potvrdené prípady infikovaných okrem Číny hlásili z vyše 20 krajín sveta.