Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA: Počet obetí hurikánu Ian na Floride stúpol na najmenej 47

Muž kráča cez ulicu posiatu troskami zo zničených domov a obchodov v meste Fort Myers na Floride 29. septembra 2022 po tom, ako sa oblasťou prehnal hurikán Ian. Foto: TASR/AP

Hurikán Ian sa v piatok presunul z Floridy nad územie Južnej Karolíny, pričom postupne zoslabol na posttropickú cyklónu.

Fort Myers 2. októbra (TASR) - Počet obetí hurikánu Ian v americkom štáte Florida sa zvýšil na najmenej 47. V noci na nedeľu o tom informovali miestne úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Stanica Sky News uvádza, že mŕtvych môže byť až 77.

Biely dom oznámil, že americký prezident Joe Biden so svojou manželkou Jill v stredu navštívia Floridu, kde hurikán spôsobil značné škody na životoch a majetku. Ešte predtým – v pondelok – zavítajú do Portorika, ktoré sa spamätáva z následkov septembrového ničivého hurikánu Fiona.

Hurikán Ian sa v piatok presunul z Floridy nad územie Južnej Karolíny, pričom postupne zoslabol na posttropickú cyklónu.

Očakáva sa, že počet zistených obetí výrazne stúpne, keď budú mať záchranári lepšie podmienky na prehľadávanie najviac postihnutých oblasti.

Ian takisto zničil množstvo budov na pobreží a spôsobil rozsiahle povodne. Záchranné zložky medzičasom absolvovali stovky výjazdov k obyvateľom uviaznutým v domoch či na strechách.

Hurikán Ian zasiahol v utorok - predtým, ako sa cez Mexický záliv dostal na Floridu, - západnú Kubu. Ako hurikán tretej kategórie tam usmrtil dvoch ľudí a v celej krajine spôsobil výpadok elektriny.