Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Počet obetí pádu bytovky na Floride sa zvýšil na 22

Záchranári vyťahujú zabalené telo spod trosiek časti dvanásťpodlažného obytného domu, ktorá sa zrútila pred týždňom vo štvrtok 24. júna v kalifornskom meste Surfside, ležiacom na pobreží Atlantického oceánu asi deväť kilometrov severne od Miami Beach v piatok 2. júla 2021. Foto: TASR/AP

Úrady v neďalekom meste medzitým evakuovali obytnú budovu po tom, ako v nej inšpekcia odhalila štrukturálne problémy.

Surfside 3. júla (TASR) - Počet obetí pádu časti bytového bloku v meste Surfside v americkom štáte Florida sa v noci na sobotu zvýšil na 22. Úrady v neďalekom meste medzitým evakuovali obytnú budovu po tom, ako v nej inšpekcia odhalila štrukturálne problémy.

Ako píše agentúra AP, počet nezvestných klesol zo 145 na 126 po tom, čo úrady vyradili zo zoznamu duplicitné mená a zistili, že niektorí ľudia boli chybne evidovaní ako nezvestní.

Úrady v meste North Miami Beach, vzdialenom desať kilometrov od Surfside, "pre istotu" evakuovali jednu bytovú budovu. Dôvodom boli štrukturálne nedostatky. Mestá v dôsledku nešťastia v Surfside momentálne vykonávajú inšpekcie viacerých výškových bytových budov, približuje agentúra AFP.

Starostka okresu Miami-Dade Daniella Levinová Cavová medzitým schválila demoláciu tej časti budovy v meste Surfside, ktorá sa nezrútila.
Americký prezident Joe Biden a prvá dáma USA Jill Bidenová navštívili pamätnú stenu pokrytú fotografiami a kvetmi 1. júla 2021 v americkom Surfside.
Foto: TASR/AP

"Našou najvyššou prioritou je aj naďalej pátranie a záchrana. Chcem, aby to bolo veľmi jasné," uviedla Cavová. "Stále vyhodnocujeme všetky možné dopady a určujeme najlepší harmonogram pre začatie demolácie," dodala.

Pád postihol okolo 55 bytov. Záchranné služby, ktoré prišli na miesto pred týždňom vo štvrtok okolo 01.30 h, evakuovali z budovy približne 35 ľudí. Miesto nešťastia vo štvrtok navštívili americký prezident Joe Biden a jeho manželka, prvá dáma Jill Bidenová.

Príčiny pádu budovy v bytovom komplexe Champlain Towers South sú predmetom vyšetrovania. Správa statikov z októbra 2018, ktorú v piatok zverejnili tamojšie úrady, však hovorí o závažných poškodeniach na statike budovy pod bazénom a "zníženú kvalitu betónu" v podzemnej garáži 12-poschodovej obytnej budovy nachádzajúcej sa v blízkosti mora. "Aj keď sú niektoré z týchto nedostatkov menej závažné, väčšinu poškodeného betónu je potrebné včas opraviť," uviedol v správe jej autor Frank Morabito.

Dokument z roku 2018 bol vypracovaný v rámci príprav na veľkú rekonštrukciu, ktorá sa mala začať v tomto roku. To, či poškodenie popísané v správe súvisí so štvrtkovou tragédiou, nie je nateraz známe.