Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zrútenia bytového domu na Floride stúpol na najmenej 28

Na archívnej snímke záchranári vyťahujú zabalené telo spod trosiek časti dvanásťpodlažného obytného domu, ktorá sa zrútila vo štvrtok 24. júna v kalifornskom meste Surfside, ležiacom na pobreží Atlantického oceánu asi deväť kilometrov severne od Miami Beach v piatok 2. júla 2021. Foto: TASR/AP

Ďalších 117 ľudí stále evidujú ako nezvestných.

Miami 6. júla (TASR) - Po zdemolovaní čiastočne zrúteného bytového domu v meste Surfside v americkom štáte Florida objavili v troskách v pondelok ďalšie telo, oznámili večer miestneho času úrady. Po náleze ďalších troch obetí deň predtým si tak nešťastie spred dvoch týždňov vyžiadalo doteraz 28 životov. Informovala o tom agentúra DPA.

Ďalších 117 ľudí stále evidujú ako nezvestných. Nie je však jasné, koľkí z nich sa skutočne nachádzali v budove neďaleho pobrežia, keď sa jej veľká časť 24. júna zrútila.

Záchranárom sťažuje pátranie po nezvestných aj počasie, keďže k Floride sa blíži tropická búrka Elsa. Meteorológovia predpokladajú, že samotný región mesta Miami by nemala priamo zasiahnuť, aj keď z dôvodu bleskov už práce opakovane dočasne pozastavili.
Nestabilný bytový blok, ktorý sa koncom júna čiastočne zrútil, zdemolovali v meste Surfside v americkom štáte Florida v noci na pondelok 5. júla 2021.
Foto: TASR/AP

Každé zdržanie znepokojuje najviac práve záchranárov, uviedla starostka okresu Miami-Dade Daniella Levinová Cavová. "Žijú, aby zachraňovali životy," vyhlásila. Za pozitívne však označila to, že po demolácii zvyšnej časti budovy v nedeľu večer môžu teraz pátrať aj na miestach, ktoré boli dosiaľ neprístupné.

Príčiny pádu budovy v bytovom komplexe Champlain Towers South z 24. júna sú predmetom vyšetrovania. Správa statikov z októbra 2018, ktorú v piatok zverejnili tamojšie úrady, však hovorí o závažných poškodeniach statiky budovy pod bazénom a o "zníženej kvalite betónu" v podzemnej garáži 12-poschodovej obytnej budovy s približne 130 bytmi, nachádzajúcej sa v blízkosti mora.