Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA podľa Mexika zvážia vízový program pre mexických pracovníkov

López Obrador, foto z archívu. Foto: TASR/AP

López Obrador uviedol, že podľa odhadov jeho vlády bude americké hospodárstvo potrebovať státisíce pracovníkov ročne.

Mexiko 3. marca (TASR) - Spojené štáty súhlasili, že zvážia návrh na vytvorenie vízového programu, ktorý mexickým občanom umožní legálne pracovať v USA. Oznámil to mexický prezident Andrés Manuel López Obrador po pondelňajšom rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom, píše agentúra AFP.

López Obrador povedal, že jeho vláda navrhla vytvorenie novej verzie programu z obdobia druhej svetovej vojny, ktorý Mexičanom povolí pracovať v USA.

"Povedal som, že nezávisle od automatizácie, od robotiky, bude potrebná veľká pracovná sila a my máme mladú a veľmi tvorivú pracovnú silu," povedal mexický prezident.

López Obrador už predtým uviedol, že podľa odhadov jeho vlády bude americké hospodárstvo potrebovať státisíce pracovníkov ročne.

Hlavným bodom videokonferencie medzi Bidenom a Lópezom Obradorom bolo prúdenie obchodu a migrantov - legálnych aj ilegálnych - cez americko-mexické hranice.

Schôdzka prezidentov sa konala po štyroch rokoch búrlivých americko-mexických vzťahov počas administratívy bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý uzatvoril hranice pre migráciu, zrušil obchodnú dohodu NAFTA medzi Spojenými štátmi, Mexikom a Kanadou, a mexických imigrantov označoval za pašerákov drog a "sexuálnych násilníkov".