Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

USA podporujú výzvu Filipín, aby Čína neprovokovala v Juhočínskom mori

Na archívnej snímke zo 16. augusta 2021 hovorca ministra zahraničných vecí USA Ned Price. Foto: TASR/AP

Filipínska vláda obvinila Peking z "nelegálneho rybárčenia", zatiaľ čo plavidlá čínskej pobrežnej stráže sledovali filipínske lode na zásobovacej misii.

Washington 18. júna (TASR) - Spojené štáty podporujú Filipíny v ich výzve smerom k Číne, aby "ukončila svoje provokatívne aktivity v Juhočínskom mori a rešpektovala medzinárodné právo". V piatok to uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Manilla minulý týždeň diplomaticky protestovala proti aktivitám čínskeho námorníctva vo výlučnej ekonomickej zóne Filipín. Filipínska vláda obvinila Peking z "nelegálneho rybárčenia", zatiaľ čo plavidlá čínskej pobrežnej stráže sledovali filipínske lode na zásobovacej misii.

Manilla už proti aktivitám Pekingu v Juhočínskom mori podala viac ako 300 sťažností.

"Tieto kroky sú súčasťou širšej škály provokácií ČĽR (Čínskej ľudovej republiky) voči sťažovateľom v Juhočínskom mori a iným štátom, ktoré v regióne zákonne pôsobia," uviedol Price vo vyhlásení.

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu v roku 2016 zrušil nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori, cez ktorú každoročne prechádza tovar v hodnote zhruba troch biliónov amerických dolárov. Čína sa na haagskom súdnom pojednávaní nezúčastnila a dané rozhodnutie neuznáva.

Dosluhujúci filipínsky prezident Rodrigo Duterte spomínané rozhodnutie ICJ z roku 2016 nepotvrdil a radšej akceptoval prísľuby Číny o spolupráci v oblasti obchodu a investícií. Tie sa však podľa kritikov nenaplnili.

Nastupujúci filipínsky prezident Ferdinand Marcos v máji vyhlásil, že rozhodnutie ICJ z roku 2016 o sporných nárokoch Číny na Juhočínske more potvrdí.