Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA pohrozili Turecku ďalšími sankciami,ak neprepustí pastora Brunsona

Na snímke Andrew Craig Brunson. Foto: TASR/AP

Brunsona súdia pre obvinenia zo špionáže a terorizmu - pre údajné styky s kurdskými povstalcami a hnutím duchovného Fethullaha Gülena, ktoré Ankara obviňuje z pokusu o prevrat.

Washington 17. augusta (TASR) - Vláda Spojených štátov pohrozila Turecku vo štvrtok možnými ďalšími sankciami v prípade, ak tamojšie úrady neprepustia amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého zadržiavanie vyvolalo ostrý spor medzi Washingtonom a Ankarou.

Americký minister financií Steven Mnuchin uviedol, že nové sankcie by doplnili nedávno zavedené opatrenia voči dvom tureckým ministrom, informuje agentúra AP. Mnuchin sa podľa nej vyjadril počas stretnutia v Bielom dome, na ktorom prezident USA Donald Trump vyhlásil, že Turecko "sa neprejavilo ako dobrý priateľ".

Trump tvrdí, že "nie je spravodlivé ani správne", že v Turecku zadržiavajú "veľmi nevinného muža". AP tiež cituje nemenovaného predstaviteľa americkej vlády, podľa ktorého Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton hovoril tento týždeň s tureckým veľvyslancom v USA a na schôdzke vyzval na prepustenie Brunsona s cieľom urovnať bilaterálne napätie.

Brunsonov prípad rozpútal diplomatickú roztržku medzi Tureckom a Spojenými štátmi, spojencami v NATO. Brunsona (50), ktorý pôsobil ako pastor v meste Izmir, súdia pre obvinenia zo špionáže a terorizmu - pre údajné styky s kurdskými povstalcami a hnutím duchovného Fethullaha Gülena, ktoré Ankara obviňuje z pokusu o prevrat.

Brunson tieto obvinenia odmieta. Washington považuje jeho väznenie za neprijateľné a žiada jeho okamžité prepustenie.

USA začiatkom augusta uvalili finančné sankcie na dvoch tureckých ministrov. Minulý týždeň okrem toho zdvojnásobili dovozné clá na tureckú oceľ a hliník, aj keď podľa Bieleho domu tento krok nesúvisí s prípadom Brunsona. Turecko túto stredu oznámilo odvetné clá na dovoz určitých výrobkov z USA.

V dôsledku sporu došlo k prepadu hodnoty tureckej líry na rekordne nízku úroveň.