Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA vraj zaplatili Poľsku 15 mil. USD za využívanie tajnej väznice

Logo CIA Foto: internet

Ako informoval denník The Washington Post vo štvrtkovom vydaní, spomínané finančné prostriedky boli zaslané v dvoch kartónových škatuliach na americkú ambasádu vo Varšave.

Varšava/Washington 24. januára (TASR) - Informácie amerických médií o tom, že tajná služba CIA zaplatila v roku 2003 Poľsku 15 miliónov dolárov (11 miliónov eur) v hotovosti za využívanie väzenských zariadení, ktoré slúžili na výsluch podozrivých z terorizmu v službách al-Káidy, vyvolala vo Varšave i Krakove značný rozruch.

Ako informoval denník The Washington Post vo štvrtkovom vydaní, spomínané finančné prostriedky boli zaslané v dvoch kartónových škatuliach na americkú ambasádu vo Varšave, kde si ich prevzal vtedajší druhý muž poľskej tajnej služby plukovník Andrzej Derlatka.

Predseda poľskej vlády Donald Tusk vyjadril vo Varšave nádej, že nedošlo k žiadnym dvojznačným finančným operáciám, ktoré by na poľskom území slúžili zahraničnej tajnej službe. Súčasne však zdôraznil, že nechce komentovať fámy ani tlačové materiály.

Podľa Tuska sa kauze s adekvátnou precíznosťou venujú orgány prokuratúry, čo mu na stretnutí potvrdil generálny prokurátor. Preto kvôli bezpečnosti Poľska nebude verejne komentovať prípad, ktorý sa spája s tajnou službou.

Niekdajší premiér Leszek Miller, ktorý bol v úrade v inkriminovanom čase a existenciu utajených väzníc v Poľsku opakovane poprel, podľa spravodajskej televízie TVN24 konštatoval, že o týchto peniazoch nič nevie. Až čas podľa jeho slov ukáže, či obsah článku amerického denníka, o ktorom sa dozvedel z médií, zodpovedá skutočnosti, aj keď ho nechcel označiť za nepravdivý. Expremiér pripomenul, že jeho meno sa v správe Rady Európy neobjavilo medzi menami štyroch poľských politikov, vrátane exprezidenta Aleksandra Kwasniewského, ktorí mali vedieť o utajovanej väznici.

Hovorca odvolacej prokuratúry v Krakove Piotr Kosmaty oznámil, že obsah informácií amerického denníka vyhodnotia v rámci prebiehajúceho vyšetrovania kauzy a bude priložený k spisu.

Poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet už informoval, že vyšetrovanie prípadu sa z iniciatívy krakovskej prokuratúry neukončí v plánovanom termíne, ale bude predlžené.

Rezort zahraničných vecí vo Varšave informácie amerického denníka nekomentoval. To isté platí aj o Kancelárii národnej bezpečnosti (BBN), ktorej šéf - brigádny generál vo výslužbe Stanislaw Koziej, pre poľské médiá uviedol, že čaká na stanovisko americkej strany.