Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pompeo je presvedčený, že Británia vyrieši patovú situáciu s EÚ

Na snímke vpravo americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a britský šéf diplomacie Dominic Raab počas tlačovej konferencie vo Washingtone 16. septambra 2020. Pompeo v stredu vyjadril presvedčenie, že Británia nájde "dobré východisko" z patovej situácie s Európskou úniou v súvislosti s brexitom. Foto: TASR/AP

Demokrati sa takisto obávajú, že brexit bez dohody ohrozí mier v Severnom Írsku. To na základe dohody z Veľkého piatka z roku 1998 udržiava otvorené hranice s Írskou republikou.

Washington 17. septembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu vyjadril presvedčenie, že Británia nájde "dobré východisko" z patovej situácie s Európskou úniou v súvislosti s brexitom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Veríme Spojenému kráľovstvu. Som presvedčený, že sa im to podarí spôsobom, ktorý bude ku všetkým spravodlivý," povedal.

Britská vláda predložila legislatívny návrh, ktorý môže uškodiť rozhovorom o obchodných vzťahoch medzi Britániu a EÚ a môže viesť k odchodu Spojeného kráľovstva bez dohody, píše AFP.

Zmeny v návrhu sa týkajú tzv. írskej poistky. Podľa EÚ však tieto plánované zmeny predstavujú porušenie medzinárodného práva. EÚ podľa britského premiéra Borisa Johnsona hrozí zavedením colnej hranice v Írskom mori, ktorá by oddelila Severné Írsko od zvyšku Británie.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa brexit podporuje, pripomína AFP. Členovia Demokratickej strany vrátane predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej však upozorňujú, že patová situácia by ukončila vyhliadky o obchodnej dohode medzi USA a Britániou, ktorú sa vláda britského premiéra Johnsona usiluje dosiahnuť.

Demokrati sa takisto obávajú, že brexit bez dohody ohrozí mier v Severnom Írsku. To na základe dohody z Veľkého piatka z roku 1998 udržiava otvorené hranice s Írskou republikou.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab, ktorý je v súčasnosti na návšteve vo Washingtone, opatrenia, o ktorých Británia uvažuje, označil za "obranné" a "preventívne" voči EÚ. Zároveň zdôraznil, že Británia rešpektuje dohodu z Veľkého piatka.

Demokratický kandidát na post prezidenta USA Joe Biden podľa svojich vyjadrení v prípade, ako bude v novembri zvolený za prezidenta, nedovolí, aby sa mier v Severnom Írsku stal "obeťou brexitu".