Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA ponúkajú bezplatné testovanie na COVID-19 v troch mestách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sú najviac zasiahnutou krajinou na svete, kde ochoreniu podľahlo už vyše 130 000 ľudí. Celkovo tam doposiaľ potvrdili viac ako tri milióny prípadov nákazy.

Washington 8. júla (TASR) – Spojené štáty v utorok oznámili, že ponúkajú bezplatné testovanie na ochorenie COVID-19 pre bezpríznakových ľudí v troch mestách v južnej časti krajiny, ktoré sú považované za ohniská nákazy. Týmto krokom chcú zabrániť nárastu nových prípadov, informovala agentúra AFP.

Spojené štáty sú najviac zasiahnutou krajinou na svete, kde ochoreniu podľahlo už vyše 130 000 ľudí. Celkovo tam doposiaľ potvrdili viac ako tri milióny prípadov nákazy.

Až 5000 testov sa bude denne ponúkať obyvateľom mesta Jacksonville v štáte Florida, v louisianskom Baton Rougei a texaskom Edinburgu. Ľudia sa tam budú môcť prísť otestovať v rozpätí piatich až 12 dní od zavedenia tejto možnosti.

Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb uviedlo, že testovanie je k dispozícii každému, kto má päť a viac rokov, vrátane tých, ktorí majú príznaky; tých, ktorí sa domnievajú, že prišli do kontaktu s nakazenou osobou; a tých, ktorí sa obávajú, že sú vírusom infikovaní.

USA v súčasnosti testujú okolo 600 000 ľudí denne, ale aj toto číslo považujú odborníci v súvislosti s vysokým počtom pozitívnych prípadov za nedostatočné.

V južnej časti krajiny sa počet pozitívnych prípadov ochorenia vyšplhal na 12 percent z celkového počtu testovaných, čo znamená, že vírus sa šíri vysokou rýchlosťou. Až 40 z 50 amerických štátov zaznamenáva nárast v počte nových prípadov.