Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

USA ponúkli Poľsku pôžičku dve miliardy dolárov na modernizáciu armády

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poľsko je významný podporovateľ susednej Ukrajiny, ktorá od vlaňajšieho februára čelí ruskej invázii.

Washington 25. septembra (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok uviedla, že Poľsku ponúkla pôžičku dve miliardy dolárov na podporu modernizácie armády. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení napísalo, že Poľsko je "oddaným" americkým spojencom, ktorého bezpečnosť je významne dôležitá pre kolektívnu obranu východného krídla Severoatlantickej aliancie. Dodalo, že takéto financovanie je vyhradené pre najdôležitejších bezpečnostných partnerov Washingtonu.

Poľsko je významný podporovateľ susednej Ukrajiny, ktorá od vlaňajšieho februára čelí ruskej invázii. Varšava poskytla Kyjevu na obranu aj svoje tanky a stíhačky. Slúži tiež ako hlavná tranzitná krajina pre väčšinu západných zbraní, ktoré smerujú na Ukrajinu.

Poľská armáda prechádza procesom modernizácie a nahrádza staré sovietske vybavenie novými zbraňami od amerických či juhokórejských zbrojárskych firiem.

Vzťahy medzi Varšavou a Kyjevom sa však v uplynulých dňoch vyostrilo, pretože Poľsko spolu so Slovenskom a Maďarskom predĺžilo zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov aj po 15. septembri.