Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA popreli slová Ruska o vojenskom biologickom programe na Ukrajine

Na archívnej snímke zo 16. augusta 2021 hovorca ministra zahraničných vecí USA Ned Price. Foto: TASR/AP

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price zároveň dodal, že Rusko "si vymýšľa falošnú zámienku v snahe odôvodniť svoje vlastné hrozné činy".

Washington 10. marca (TASR) - Spojené štáty v noci na štvrtok popreli tvrdenia Ruska o tom, že podporujú údajný vojenský biologický program na Ukrajine, pričom uviedli, že tieto obvinenia Ruska môžu naznačovať, že sama Moskva možno čoskoro použije na Ukrajine biologické zbrane. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Kremeľ úmyselne šíri klamstvá o tom, že Spojené štáty a Ukrajina vykonávajú na Ukrajine aktivity spojené s chemickými a biologickými zbraňami," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Zároveň dodal, že Rusko "si vymýšľa falošnú zámienku v snahe odôvodniť svoje vlastné hrozné činy".

Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej sú tvrdenia Ruska "absurdné", pričom upozornila na to, že "tieto konšpiračné teórie opakujú aj čínski predstavitelia".

"Vzhľadom na tieto ruské tvrdenia... by sme všetci mali dávať pozor na možné použitie chemických alebo biologických zbraní na Ukrajine zo strany Ruska", uviedla Psakiová, podľa ktorej môže Rusko biologické zbrane použiť aj pre „vytvorenie operácie pod falošnou vlajkou“.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí začiatkom tohto týždňa uviedlo, že ruskí vojaci našli na Ukrajine dôkazy o tom, že Kyjev sa snažil zničiť stopy vedúcu k jeho vojenskému biologickému programu, ktorý mali údajne financovať Spojené štáty.

Podľa hovorcu amerického rezortu diplomacie je však "táto ruská dezinformácia úplný nonsens", pričom dodal, že Rusko má vo zvyku "obviňovať Západ zo zločinov, ktoré samo pácha".

Tieto tvrdenia pritom odmietla aj Ukrajina.

Spojené štáty však v utorok uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským vojenským jednotkám nachádzajúcim sa na Ukrajine zmocniť sa biologického výskumného materiálu, pripomína AFP.