Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Strelca z Buffala porota obvinila z terorizmu a činu z nenávisti

Na archívnej snímke zo 14. mája 2022 Payton Gendron, osemnásťročný beloch podozrivý zo zastrelenia desiatich Afroameričanov v supermarkete v meste Buffalo v americkom štáte New York, prichádza do súdnej v Buffale. Foto: TASR/AP

Prokuratúra tvrdí, že Gendron cestoval zo svojho domu v meste Conklin do Buffala približne tri hodiny s úmyslom zabiť čo najviac černochov.

Buffalo 2. júna (TASR) - Osemnásťročného belocha podozrivého zo zastrelenia desiatich Afroameričanov v supermarkete v meste Buffalo v americkom štáte New York obvinila v stredu veľká porota z trestného činu domáceho terorizmu a trestného činu spáchaného z nenávisti. TASR správu prevzala od agentúry AP, ktorá o tom informovala v noci na štvrtok.

Podozrivého Paytona Gendrona, ktorý je od polovice mája vo väzbe, by mali vo štvrtok predviesť pred súd v okrese Erie County. Dovedna 25-bodová nová obžaloba nadväzuje na predchádzajúce obvinenie z vraždy, narýchlo pripravené niekoľko hodín po streľbe, ku ktorej došlo ešte 14. mája.

Mladíka tentoraz obvinili aj z pokusu o vraždu troch ľudí, ktorí boli pri útoku postrelení, no prežili, a z použitia zbrane pri spáchaní trestného činu.

Gendron vyhlásil, že je nevinný. Prokuratúra už 20. mája sudcovi oznámila, že veľká porota hlasovala za obvinenie Gendrona, ale znenie obvinení nezverejnila s tým, že súdny proces pokračuje. V prípade usvedčenia mu hrozí až doživotný trest odňatia slobody.

Prokuratúra tvrdí, že Gendron cestoval zo svojho domu v meste Conklin do Buffala približne tri hodiny s úmyslom zabiť čo najviac černochov. Svoj úmysel vraždiť údajne zverejnil krátko pred útokom na internete.

Iba desať dní po streľbe v Buffale došlo k útoku na základnej škole v meste Uvalde v štáte Texas, ktorý si vyžiadal životy 19 žiakov a dvoch učiteľov.

Obe tragické udalosti v USA oživili snahy o väčšiu kontrolu vlastníctva a predaja strelných zbraní, ktoré však opakovane zlyhávajú na odpore konzervatívnych republikánov.