Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA poskytnú 53 mil. USD na podporu elektrizačnej sústavy na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Balík má podľa TASR obsahovať distribučné transformátory, ističe, zvodiče prepätia, odpojovače, vozidlá a ďalšie zariadenia.

Washington 29. novembra (TASR) - Spojené štáty poskytnú 53 miliónov dolárov na podporu elektrizačnej prenosovej sústavy na Ukrajine. Zmienené finančné prostriedky budú použité na urýchlené zabezpečenie "kľúčového vybavenia" pre ukrajinskú energetickú sieť pred nadchádzajúcou zimou. Uvádza to v utorok ministerstvo zahraničných vecí USA v správe pre médiá, z ktorej cituje spravodajská stanica CNN.

Balík má podľa TASR obsahovať distribučné transformátory, ističe, zvodiče prepätia, odpojovače, vozidlá a ďalšie zariadenia.

Zmienenú 53-miliónovú pomoc oznámil už pred podrobnosťami zverejnenými ministerstvom zahraničných vecí USA šéf tohto rezortu Antony Blinken, a to na stretnutí ministrov formátu G7+ , ktoré sa konalo v utorok v Bukurešti pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO.

CNN pripomína, že americkí aj európski predstavitelia dôrazne odsudzujú ruské útoky na ukrajinské civilné obyvateľstvo a infraštruktúru. Moskvu obviňujú z toho, že sa úmyselne zameriava na ukrajinskú energetickú sieť v snahe odstrihnúť tak ľudí od elektriny a vykurovania, čo sa podľa nich rovná vojnovému zločinu.