Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA poskytnú Ukrajine 1,7 miliardy dolárov na mzdy zdravotníkov

Ilustračné foto.Foto: TASR/AP

Spojené štáty doteraz poskytli ukrajinskej vláde rozpočtovú podporu vo výške štyroch miliárd dolárov, pripomína AP.

Washington 12. júla (TASR) - Spojené štáty a Svetová banka poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc, a to vo výške 1,7 miliardy dolárov na vyplatenie miezd pre zdravotníkov a poskytovanie ďalších nevyhnutných služieb v krajine. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá o tom informovala v utorok.

Finančné prostriedky z Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID), ministerstva financií a Svetovej banky sú zamerané na zmiernenie akútneho rozpočtového deficitu spôsobeného "brutálnou agresívnou vojnou" ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedla USAID vo vyhlásení.

Množstvo zdravotníkov Ukrajinu v dôsledku vojny opustilo, niektoré nemocnice sú zatvorené a ďalšie zdravotnícke zariadenia sú zbombardované, pripomína AP. Zdravotníci, ktorí v krajine zostali, vykonávajú svoju prácu v náročných podmienkach. Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško uviedol, že vyplácanie miezd je v dôsledku vojny čoraz ťažšie.

"Suma 1,7 miliardy dolárov nie je len ďalšia finančná pomoc; je to investícia, ktorá nás posúva o krok bližšie k víťazstvu," povedal vo vyhlásení Ľaško.

USAID doteraz poskytla ukrajinskej vláde rozpočtovú podporu vo výške štyroch miliárd dolárov, pripomína AP. Tieto prostriedky sa použili na udržanie dodávok plynu a elektriny do nemocníc a škôl, poskytovanie humanitárnych zásob občanom a vyplácanie miezd štátnych zamestnancov a učiteľov, uviedla organizácia.