Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA poskytnú Ukrajine 89 miliónov dolárov na odmínovanie

Príslušníci ukrajinskej vojenskej špeciálnej jednotky kladú protitankové míny DM22 darované Nemeckom na lesnú cestu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny počas 111. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 14. júna 2022. Foto: TASR/AP

Vláda v Kyjeve uvádza, že až 160.000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny je zamínovaných alebo sa tam nachádzajú iné nevybuchnuté výbušné zariadenia.

Washington 9. augusta (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že plánuje poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc vo výške 89 miliónov dolárov určenú na odmínovanie. Informuje o tom TASR na základe správy americkej televízie CNN.

Pomoc bude určená pre 100 odmínovacích tímov, ktoré budú v priebehu nasledujúceho roka pracovať v najviac zamínovaných oblastiach na Ukrajine. USA poskytnú ukrajinským tímom výcvik aj vybavenie. Ministerstvo nespresnilo, kde bude tento výcvik prebiehať, uviedlo iba, že to bude na dostupnom mieste pre Ukrajincov.

Spomínaných 89 miliónov dolárov nepôjde priamo ukrajinskej vláde, ale mimovládnym organizáciám a súkromným firmám, ktoré spolupracujú s vládou na odmínovaní. USA upozorňujú, že ruské sily na Ukrajine často ukrývajú výbušniny do hračiek a trblietavých predmetov, aby pritiahli pozornosť detí. Tieto "hrozné praktiky" podľa amerického ministerstva pripomínajú taktiku militantov z Islamského štátu v Sýrii.

Vláda v Kyjeve uvádza, že až 160.000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny je zamínovaných alebo sa tam nachádzajú iné nevybuchnuté výbušné zariadenia.