Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 100 miliónov dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pôjde o súčasť širšieho balíka pomoci Ukrajine vo výške 13,6 miliardy dolárov, ktorú v reakcii na ruskú inváziu schválil v marci americký Kongres.

Washington 6. apríla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok oznámil, že USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 100 miliónov dolárov.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá zdôraznila, že navýšenie pomoci prichádza po správach o zverstvách, ktorých sa na Ukrajine dopúšťajú ruské invázne vojská.

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry sa momentálne vyšetruje 5000 podozrení zo spáchania vojnových zločinov, ktorých sa mali v meste Buča a inde na Ukrajine dopustiť ruskí vojaci, uvádza The Guardian.

"Odsúhlasil som... okamžité čerpanie bezpečnostnej pomoci v hodnote 100 miliónov dolárov, ktorá má Ukrajine zaistiť urgentne potrebné ďalšie protitankové systémy,"
uviedol Blinken vo vyhlásení s tým, že sa tak stalo na pokyn prezidenta Joea Bidena.

Agentúra AP citovala nemenovaného predstaviteľa administratívy prezidenta Joea Bidena, že Ukrajina dostane protitankové raketové komplety Javelin v hodnote 100 miliónov dolárov.

Pôjde o súčasť širšieho balíka pomoci Ukrajine vo výške 13,6 miliardy dolárov, ktorú v reakcii na ruskú inváziu schválil v marci americký Kongres.

Americký minister obrany Lloyd Austin predtým uviedol, že Ukrajine budú urýchlene poskytnuté bojové drony typu Switchblade 300 a 600, uviedla agentúra Reuters. Výkonnejšia verzia tohto stroja Switchblade 600 je pritom vybavená aj protitankovými strelami, schopnými likvidovať tanky a obrnené vozidlá.

Agentúra okrem toho citovala nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, podľa ktorého Washington dodáva Kyjevu aj ochranné, život zachraňujúce vybavenie pre prípad, že by Putin na Ukrajine nasadil chemické alebo biologické zbrane. Časť takýchto prostriedkov už ukrajinské úrady dostali a ďalšie ešte dostanú, uviedol citovaný zdroj.