Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V najnovšom balíku obrannej pomoci budú aj ďalšie salvové raketomety. Prvé štyri batérie, ktoré USA poslali Kyjevu, sú už na Ukrajine.

Washington 24. júna (TASR) - Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 450 miliónov dolárov (428 miliónov eur). Súčasťou poskytnutého vybavenia budú aj raketové systémy stredného doletu HIMARS. Štvrtkovú informáciu agentúry AP už oficiálne potvrdil Biely dom.

"Tento balík pomoci obsahuje zbrane a vybavenie vrátane nových systémov vysokomobilných delostreleckých rakiet," uviedol hovorca Bieleho domu John Kirby. Súčasťou ďalších dodávok majú byť aj desaťtisíce nábojov, delostreleckej munície či dokonca člny.

V najnovšom balíku obrannej pomoci budú aj ďalšie salvové raketomety. Prvé štyri batérie, ktoré USA poslali Kyjevu, sú už na Ukrajine. Túto informáciu vo štvrtok potvrdil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

AP pripomenula, že nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu prišiel len týždeň po tom, ako USA oznámili, že Ukrajine pošlú vojenskú pomoc vo výške jednej miliardy dolárov. Spojené štáty a ich spojenci sa rozhodli Ukrajine dodávať systémy s dlhším dostrelom, pretože predpokladajú, že to umožní ukrajinským silám lepšie sa brániť proti ruským agresorom, uviedli nemenovaní americkí predstavitelia pod podmienkou zachovania anonymity. Nový balík vojenskej pomoci by mal Washington oficiálne oznámiť už čoskoro.