Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA pošlú na Krétu 24 stíhačiek, pokrývať budú aj Čierne more

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

USA v Grécku používajú aj dve základne v pevninskej časti krajiny a tiež prístav Alexandrupoli v Trácii na severovýchode pri hraniciach s Tureckom.

Atény 11. mája (TASR) - Spojené štáty v rámci posilnenia svojej prítomnosti vo východnom Stredomorí presunú na grécky ostrov Kréta desať stíhačiek piatej generácie F-35 a 14 stíhačiek F-15. Spolu s nimi príde aj 500 pilotov a technikov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na stredajší článok aténskeho denníka Kathimerini. Noviny čerpali zo svojich zdrojov na gréckom ministerstve obrany.

Presun amerických bojových lietadiel sa viaže na predĺženie dohody o obrannej spolupráci medzi Gréckom a USA, ktorého schválenie sa očakáva v gréckom parlamente vo štvrtok. Z Kréty budú môcť americké stíhačky operovať vo východnej polovici Stredozemného mora, ako aj v Čiernom mori.

Ako poznamenáva DPA, platnosť obrannej dohody medzi Gréckom a USA sa po piatich rokoch automaticky predlžuje, ak ani jedna zo strán nevznesie proti nej námietky. Schvaľovanie predĺženia dohody v gréckom parlamente vo štvrtok sa preto považuje iba za formalitu.

USA v Grécku používajú aj dve základne v pevninskej časti krajiny a tiež prístav Alexandrupoli v Trácii na severovýchode pri hraniciach s Tureckom. Alexandrupoli je dôležitým logistickým bodom slúžiacim americkým ozbrojeným silám pre ich aktivity na území členských krajín NATO až po ukrajinské hranice.