Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA potvrdili dodanie protitankových striel pre ukrajinskú armádu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vládne sily už štvrtý rok bojujú proti Moskvou podporovaným proruským separatistom na východe krajiny.

Kyjev 30. apríla (TASR) - Spojené štáty dodali Ukrajine svoje protitankové strely Javelin. Pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa (RFE/RL) to v pondelok potvrdilo americké ministerstvo zahraničných vecí. Biely dom schválil dodanie týchto striel vlani v decembri po niekoľkých mesiacoch diskusií a údajnom odmietavom postoji prezidenta USA Donalda Trumpa.

Ukrajinské vládne sily už štvrtý rok bojujú proti Moskvou podporovaným proruským separatistom na východe krajiny. Podľa daného zdroja predstavuje dodanie striel Javelin symbolické víťazstvo pre Kyjev, ktorý sa usiluje o podporu Západu.

Správy o dodaní amerických striel Ukrajine vyvolali ostrú reakciu Moskvy; námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov obvinil USA z "podnecovania vojny".

Dva nemenované zdroje - jeden na Ukrajine a jeden v Spojených štátoch - potvrdili dodanie striel Javelin ešte pred vyhlásením amerického rezortu diplomacie. Kedy strely dorazili na Ukrajinu, či boli zaslané všetky, kde sú skladované alebo či sa už ukrajinské sily začali s nimi zacvičovať, tieto zdroje potvrdiť nevedeli.

Jeden z týchto zdrojov však dodal, že strely boli dodané "načas". Americké ministerstvo zahraničných vecí okrem potvrdenia dodávky neposkytlo žiadne ďalšie detaily ohľadom tohto transferu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko usilovne lobuje u západných predstaviteľov za dodávky väčšieho množstva zbraní - ako doplnok k doterajšiemu obmedzenému prísunu nesmrtiacej pomoci z Washingtonu a európskych spojencov.

Vojenská pomoc pre Ukrajinu vo výške 47 miliónov dolárov, ktorú potvrdil Washington v marci, zahŕňa 210 kusov protitankových striel Javelin a 37 kusov príslušných odpaľovacích zariadení. FGM-148 Javelin (Oštep) je prenosný protitankový raketový systém so stredným dosahom. Americká armáda ho používa od roku 1996.