Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA: Použitie jadrových zbraní Ruskom je veľmi nepravdepodobné

Avril Hainesová. Foto: TASR/AP

Putin tiež vo februári pozastavil účasť Moskvy na Novej dohode START s USA, obmedzujúcej počet jadrových zbraní oboch krajín.

Washington 5. mája (TASR) - Je veľmi nepravdepodobné, že Rusko použije svoje jadrové zbrane. Uviedla to vo štvrtok riaditeľka amerických tajných služieb (DNI) Avril Hainesová. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Hainesová hovorila o rizikách použitia jadrových zbraní pred výborom amerického Senátu pre ozbrojené zložky (SASC). Podrobnosti v prípade Ruska však neposkytla.

Napätie medzi Moskvou a Washingtonom sa zvýšilo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a ruský prezident Vladimir Putin opakovane upozornil, že Rusko je v prípade potreby pripravené použiť svoj jadrový arzenál na obranu svojej územnej celistvosti.

Putin tiež vo februári pozastavil účasť Moskvy na Novej dohode START s USA, obmedzujúcej počet jadrových zbraní oboch krajín.

Washington dlhodobo tvrdí, že odborníci nepozorujú žiadne náznaky o príprave Ruska použiť jadrové zbrane. Napriek tomu zostávajú obozretní.

Kremeľ minulý piatok (28. apríla) zľahčil význam myšlienky, že Rusko by sa mohlo pripravovať na test jadrových zbraní. Všetky krajiny, ktoré majú jadrové zbrane, podľa Kremľa rešpektujú moratórium na ich testovanie.