Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA pozastavili súkromné charterové lety na Kubu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pompeo v tejto súvislosti skritizoval komunistický režim na Kube za pretrvávajúce väznenie novinárov, prodemokratických aktivistov, potláčanie disentu či za podporu venezuelského prezidenta Madura.

Washington 13. augusta (TASR) - Spojené štáty sa rozhodli pozastaviť súkromné charterové lety na Kubu. Oznámil to vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Pompeo v tejto súvislosti skritizoval komunistický režim na Kube za pretrvávajúce väznenie novinárov, prodemokratických aktivistov, potláčanie disentu či za podporu venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Zároveň povedal, že pozastavenie súkromných charterových letov obmedzí príjmy Castrovho režimu a tak aj "utlmí jeho schopnosť zneužívania".

"Táto (americká) administratíva sa bude naďalej zameriavať na znižovanie príjmov, ktoré kubánska vláda zarába na letiskových poplatkoch, na pobytoch v režimom vlastnených hoteloch a ďalších poplatkoch spojených s cestovaním," povedal Pompeo.

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa zmrazila vzťahy s Kubou, ktoré predtým obnovil jeho predchodca v úrade Barack Obama.

V októbri 2017 Washington vyhostil 15 kubánskych diplomatov po sérii incidentov, keď sa personál americkej ambasády na Kube sťažoval na stále nevysvetlené bolesti hlavy, závraty a stratu sluchu.