Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA: Požiadavky Číny na prímerie na Ukrajine posilnia ťaženie Ruska

Ukrajinský policajt sa kryje pred horiacou budovou, ktorú zasiahlo ruské ostreľovanie v meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 17. marca 2023. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching uskutoční na budúci týždeň návštevu Ruska, potvrdilo v piatok čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Washington 17. marca (TASR) - USA nesúhlasia s požiadavkami Číny na prímerie na Ukrajine, ktoré podľa nich posilní vojenské ťaženie Ruska a poskytne Kremľu príležitosť pripraviť sa na novú ofenzívu. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP, odvolávajúcich sa na piatkové vyjadrenie hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho.

"V tejto chvíli výzvy na prímerie nepodporujeme," povedal Kirby pre médiá.

Čínsky prezident Si Ťin-pching uskutoční na budúci týždeň návštevu Ruska, potvrdilo v piatok čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Kirby čínskeho prezidenta vyzval, aby oslovil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý mu môže poskytnúť pohľad Ukrajiny na vojnu, a aby sa vyvaroval akýchkoľvek jednostranných návrhov.

Zelenskyj ešte vo februári povedal, že plánuje stretnutie so svojím čínskym náprotivkom. Peking predtým vyzval na naliehavé mierové rokovania s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.

Čínsky rezort diplomacie však tento piatok nepotvrdil, či tak čínsky prezident plánuje urobiť.