Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pracovníka americkej vojenskej rozviedky obžalovali zo špionáže

Na snímke generálny prokurátor východného dištriktu štátu Virgínia G. Zachary Terwilliger potvrdzuje zatknutie Henryho Kyla Fresa, Alexandria, USA, 9. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Fresemu hrozí v prípade dokázania viny až 20 rokov väzenia.

Washington 9. októbra (TASR) - Americké úrady zadržali pracovníka vojenskej rozviedky DIA Henryho Kylea Freseho, ktorý je podozrivý z odovzdania citlivých informácií dvom novinárom. Informoval o tom britský denník Guardian s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministra spravodlivosti.

"Ako je uvedené v obžalobe, Frese bol pristihnutý pri čine, keď pre svoj osobný prospech odovzdal citlivé informácie týkajúce sa národnej bezpečnosti neoprávneným osobám," uvádza sa vo vyhlásení námestníka ministra spravodlivosti pre národnú bezpečnosť Johna Demersa. Fresemu hrozí v prípade dokázania viny až 20 rokov väzenia.

Podľa obžaloby Frese údajne odovzdal informácie o "zbraňových systémoch cudzieho štátu" novinárovi označenému ako "Žurnalista č. 1". Ten údajne požiadal Freseho, aby sa spojil s "Žurnalistom č. 2", s čím zamestnanec DIA súhlasil.

Podľa tlačovej správy amerického ministerstva spravodlivosti bol medzi Fresem a Žurnalistom (Žurnalistkou) č. 1 ľúbostný vzťah a svojho času bývali na spoločnej adrese.