Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pre clá na dovoz ocele odstúpil Trumpov hlavný ekonomický poradca

Zo svojej funkcie odstúpil v utorok hlavný poradca Bieleho domu pre hospodárske otázky Gary Cohn. Dôvodom jeho odstúpenia bol nesúhlas s úmyslom amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť clá na dovoz ocele a hliníka. Foto: TASR/AP

Cohn bol hlavným odporcom zavedenia ciel na dovoz ocele a hliníka, ktoré má v najbližších dňoch v úmysle oznámiť americký prezident.

Washington 7. marca (TASR) - Zo svojej funkcie odstúpil v utorok hlavný poradca Bieleho domu pre hospodárske otázky Gary Cohn. Dôvodom jeho odstúpenia bol nesúhlas s úmyslom amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť clá na dovoz ocele a hliníka. Informovala o tom agentúra AP.

Cohn bol hlavným odporcom zavedenia ciel na dovoz ocele a hliníka, ktoré má v najbližších dňoch v úmysle oznámiť americký prezident. Stál tiež na čele úsilia, ktorého cieľom bolo presvedčiť Trumpa, aby od svojho úmyslu upustil. Ten však tlaku svojich ekonomických poradcov a zahraničných lídrov odolal a znovu zopakoval, že k zavedeniu dovozných ciel na oceľ a hliník dôjde v priebehu niekoľkých dní.

Vo vyhlásení, v ktorom oznámil svoj odchod z funkcie, Cohn uviedol, že mu bolo potešením pracovať v prospech amerického ľudu.

Trump napriek vzájomným nezhodám vyzdvihol Cohnovu prácu a uviedol, že "svojej krajine preukázal výnimočnú službu".

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že plánuje zaviesť clá na dovoz ocele a hliníka, čím si vyslúžil kritiku aj z radov republikánskych kongresmanov. Zahraniční lídri zasa pohrozili odvetnými opatreniami.