Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Predaj vinylov v USA prvýkrát od roku 1987 prevýšil predaje CD

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Príjmy z vinylov pritom rastú už 16 rokov po sebe a v súčasnosti tvoria približne 71 percent príjmov za fyzické nosiče hudby. Celkový príjem z predaja hudby bol 15,87 miliardy dolárov.

Washington 14. marca (TASR) - V roku 2022 sa v USA predalo vyše 41 miliónov vinylových platní v hodnote 1,2 miliardy dolárov, CD nosičov sa predalo 33 miliónov kusov za 483 miliónov dolárov. TASR o tom informuje podľa BBC a správy Americkej asociácie nahrávacieho priemyslu (RIAA).

Príjmy z vinylov pritom rastú už 16 rokov po sebe a v súčasnosti tvoria približne 71 percent príjmov za fyzické nosiče hudby. Celkový príjem z predaja hudby bol 15,87 miliardy dolárov.

Minuloročné predaje dokazujú, že vinyl "upevňuje svoju úlohu ako stálica na modernom hudobnom trhu", uviedol generálny riaditeľ RIAA Mitch Glazier.

"Milovníci hudby sa očividne nevedia nabažiť vysokokvalitného zvuku a hmatateľného spojenia s umelcami, ktoré vinyl prináša," povedal Glazier. "Vydavateľstvá presne uspokojili dopyt neustálym prúdom exkluzivít a špeciálnych reedícií."

Na rekordných 13,3 miliardy dolárov (o 7 percent) vzrástli výnosy streamovania (plateného predplatného, služieb podporovaných reklamou, digitálneho a pre poslucháča prispôsobeného rádia, platforiem sociálnych médií a ďalších). Na celkových tržbách sa podieľajú 84 percentami.

Podľa správy RIAA neustále rastú príjmy z predaja fyzických hudobných formátov, v minulom roku to bolo o 4 percentá (vinyly zaznamenali nárast o 17 percent, CD klesli o 18 percent).

Digitálne sťahovanie bolo najpopulárnejšie v roku 2012, keď tvorilo 43 percent príjmov z hudobných nahrávok. Odvtedy počet stiahnutí prudko klesol, v minulom roku na len 3 percentá.