Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

USA predajú Taiwanu muníciu pre F-16 za vyše 600 miliónov dolárov

Na archívnej snímke stíhačka F-16. Foto: TASR - Ján Krošlák

Americké ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že predaj munície Taiwanu je v súlade s politikou jednej Číny, ktorú uznáva aj Washington, ako aj s americkými snahami o udržanie stability v regióne.

Washington 2. marca (TASR) - Spojené štáty predajú Taiwanu muníciu pre stíhačky F-16 v hodnote 619 miliónov dolárov, oznámilo v stredu americké ministerstvo obrany. Tento krok pravdepodobne ešte viac prehĺbi napätie vo vzťahoch medzi USA a Čínou, uvádza agentúra AFP.

Schválený balík zahŕňa 100 riadených striel vzduch-zem typu AGM-88 HARM, 200 rakiet vzduch-vzduch stredného doletu AIM-120C-8 AMRAAM, odpaľovacie zariadenia a rakety s cvičnými hlavicami, spresnil Pentagón.

Avizovaná dodávka munície má posilniť "schopnosti Taiwanu pri zabezpečovaní obrany svojho vzdušného priestoru, regionálnej bezpečnosti a interoperability so Spojenými štátmi," dodal americký rezort obrany.

Taiwan má od roku 1949 vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko prevažne malých štátov. Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu na ostrove.

Americké ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že predaj munície Taiwanu je v súlade s politikou jednej Číny, ktorú uznáva aj Washington, ako aj s americkými snahami o udržanie stability v regióne.

"Podpora Taiwanu zo strany Spojených štátov a kroky, ktoré Taiwan podniká na zlepšenie svojich obranných schopností, prispievajú k udržaniu mieru a stability naprieč Taiwanským prielivom a v rámci regiónu," uviedol americký rezort obrany.

Vláda v Tchaj-peji odsúhlasenie predaja munície pre stíhačky F-16-privítala. Ide o prvý schválený predaj amerických zbraní na Taiwan od začiatku tohto roka a celkovo deviaty počas vlády súčasného prezidenta USA Joea Bidena.

Vzťahy medzi USA a Čínou sa v uplynulých týždňoch značne vyostrili po tom, ako Washington 4. februára nariadil zostrelenie čínskeho údajne špionážneho balónu, ktorý sa pohyboval vo vzdušnom priestore Spojených štátov. Peking tvrdí, že balón zostrelený pri východnom pobreží Spojených štátov bol civilným zariadením využívaným na meteorologické účely.