Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA: Prezidentské voľby v Nikarague stratili všetku dôveryhodnosť

Daniel Ortega, archívne foto. Foto: TASR/AP

Spolu s Ortegom bude opäť kandidovať aj jeho manželka, viceprezidentka Rosario Murillová.

Washington 15. októbra (TASR) – Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vyhlásilo, že novembrové prezidentské voľby v Nikarague stratili „všetku dôveryhodnosť" v dôsledku autokratických krokov tamojšieho prezidenta Daniela Ortegu. Informovala o tom agentúra AP.

„Môžeme pozorovať, že nedemokratické a autoritárske kroky (Ortegovho) režimu z poslednej doby sú opäť vyvolané strachom z volebnej prehry," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Ortega dal od mája zatknúť takmer každú osobnosť verejného života, ktorá s ním nesúhlasila, vrátane svojich bývalých spolupracovníkov. Za mrežami skončili už desiatky ľudskoprávnych aktivistov, novinárov či študentov.

Rodiny 155 nikaragujských politických väzňov vo štvrtkovom vyhlásení uviedli, že ich blízkych vo väzeniach podrobujú „krutému zaobchádzaniu a mučeniu".

Podľa Neda Pricea je za týchto podmienok isté, že novembrové prezidentské voľby v Nikarague nebudú slobodné ani spravodlivé a že budú mať charakter politickej frašky a zinscenovaného víťazstva Daniela Ortegu.

Socialista Ortega sa bude vo voľbách naplánovaných na 7. novembra uchádzať o štvrté po sebe idúce funkčné obdobie. Pri moci je od roku 2007. Spolu s Ortegom bude opäť kandidovať aj jeho manželka, viceprezidentka Rosario Murillová.