Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rodiny obetí zrútenej budovy na Floride dostanú takmer miliardu

Na archívnej snímke z 1. júla 2021 americký prezident Joe Biden a prvá dáma USA Jill Bidenová navštívili pamätnú stenu pokrytú fotografiami a kvetmi v americkom Surfside. Foto: TASR/AP

Celkovo si tragédia vyžiadala 98 životov. Poslednú z obetí pritom identifikovali až takmer mesiac po páde budovy.

Miami 12. mája (TASR) - Preživší a pozostalí po obetiach vlaňajšieho zrútenia 12-poschodového obytného domu vo floridskom meste Surfside ležiacom neďaleko Miami sa s tamojšími úradmi dohodli na predbežnom odškodnení vo výške 997 miliónov dolárov. Oznámili to v stredu ich právni zástupcovia Carlos Silva a Harley Tropin s tým, že celková suma odškodného sa ešte môže zvýšiť. Informuje o tom agentúra AFP.

Veľká časť 12-podlažnej obytnej budovy Champlain Towers South v Surfside, asi šesťtisícovom prímorskom meste na severnom okraji Miami Beach, sa zrútila počas noci z 24. na 25. júna 2021, keď jej obyvatelia ešte spali. V deň zrútenia sa podarilo zachrániť 35 ľudí, ale odvtedy už v troskách nenašli nikoho živého.
Na archívnej snímke z 28. júna 2021 zrútený bytový dom na Floride.
Foto: TASR/AP

Záchrannú časť operácie ukončili už 7. júla, keďže už nebola nádej, že by niekto mohol pod troskami prežiť. Celkovo si tragédia vyžiadala 98 životov. Poslednú z obetí pritom identifikovali až takmer mesiac po páde budovy.

Konečná správa z vyšetrovania príčin zrútenia budovy ešte nebola zverejnená. Predbežné zistenia však naznačujú, že budova mala narušenú statiku.
Na archívnej snímke z 25. júna 2021 záchranári prehľadávajú trosky časti dvanásťpodlažného obytného domu, ktorá sa zrútila v kalifornskom meste Surfside, ležiacom na pobreží Atlantického oceánu asi deväť kilometrov severne od Miami Beach.
Foto: TASR/AP

Dohoda o vyrovnaní, ktorej dosiahnutie oznámil v stredu súd okresu Miami-Dade, sa týkala hromadnej žaloby voči viacerým obžalovaným vrátane poisťovní či developerov zodpovedných za stavbu budovy susediacej so zrútenou Champlain Towers South. Žalobcovia totiž tvrdili, že k zrúteniu budovy prispeli vibrácie vyvolané prácami, ktoré práve prebiehali na tejto susednej budove.

Floridský sudca Michael Hanzman začiatkom tohto roka schválil 83 miliónové odškodnenie pre ľudí, ktorí v dôsledku zrútenia utrpeli ekonomické straty, ako boli napríklad vlastníci bytových jednotiek, netýkalo sa však pozostalých po obetiach.