Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA pridali ďalšie krajiny na čiernu listinu za obchodovanie s ľuďmi

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, 10. júla 2022. Foto: TASR/AP

Keďže v rámci našej diplomacie riešime problémy ako klíma a korupcia, musíme sa zaoberať aj tým, ako sa prelínajú s obchodovaním s ľuďmi, skonštatoval Blinken.

Washington 19. júla (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok pridalo Vietnam, Kambodžu, Brunej a Macao na tzv. čiernu listinu za nedostatočný boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Úsilie týchto krajín zastaviť nútenú sexuálnu prácu alebo pomôcť migrujúcim pracovníkom označilo za slabé. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Na čiernu listinu bolo pridané aj Bielorusko, a tiež tam pribudlo aj spojenecké Bulharsko pre obavy, že neberie obchodovanie s ľuďmi vážne.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pri predstavovaní výročnej správy povedal, že korupcia je "najvýznamnejším nástrojom" obchodníkov s ľuďmi, ktorí rátajú s tým, že vlády budú privierať oči.

"Keďže v rámci našej diplomacie riešime problémy ako klíma a korupcia, musíme sa zaoberať aj tým, ako sa prelínajú s obchodovaním s ľuďmi," skonštatoval.

Výročná správa ministerstva zahraničných vecí USA o obchodovaní s ľuďmi zaraďuje krajiny sveta do troch hlavných kategórií. Na štáty zaradené do tretej kategórie môžu byť uvalené sankcie.

Spolu s Malajziou zostali v tretej kategórii Afganistan, Kuba, Eritrea, Guinea-Bissau, Irán, Mjanmarsko, Severná Kórea, Nikaragua, Rusko, Južný Sudán, Sýria, Turkménsko a Venezuela.

Z čiernej listiny boli tento rok vyradené Alžírsko a súostrovie v Indickom oceáne Komory, ktoré zaznamenali pokrok v úsilí bojovať proti obchodu s ľuďmi.