Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA pripravili plán pre Venezuelu, zahŕňa možné uvoľnenie sankcií

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty podporujú opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura.

Miami 31. marca (TASR) - Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa je pripravená uvoľniť sankcie voči Venezuele s cieľom podporiť návrh na vytvorenie dočasnej vlády, v ktorej budú mať zastúpenie spojenci prezidenta Nicolása Madura i lídra opozície Juana Guaidóa. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo má v utorok predstaviť plán, ktorý nadväzuje na víkendové vyhlásenie vodcu venezuelskej opozície Guaidóa. Ten v sobotu v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 žiadal vytvorenie vlády pre mimoriadne situácie, v ktorej budú mať zastúpenie všetky strany politického spektra.

Plán nazvaný Demokratický rámec pre Venezuelu (Democratic Framework for Venezuela) bude podľa AP vyžadovať, aby Maduro a Guaidó prenechali vládu v krajine päťčlennej rade. Tá bude pri moci dovtedy, až kým nebude vo Venezuele možné koncom roka 2020 uskutočniť demokratické voľby.

Štyroch členov rady vymenuje venezuelské národne zhromaždenie, v ktorom má prevahu opozícia pod vedením Guaidóa. Piateho člena, ktorý bude do volieb dočasným prezidentom, vymenujú zvyšní členovia rady.

Plán takisto zahŕňa zrušenie amerických sankcií proti členom Madurovej vlády a venezuelskému ropnému priemyslu.

Spojené štáty podporujú opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Madura. Guaidóa za dočasného prezidenta uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA. Maduro má na svojej strane venezuelskú armádu, Kubu, Čínu a Turecko.