Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA pripravujú ďalší balík pomoci Ukrajine vo výške 1 miliardy dolárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spojené štáty naposledy oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 550 miliónov dolárov (538 miliónov eur) v pondelok (1. augusta).

Washington 6 augusta (TASR) – USA pripravujú ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy dolárov (0.98 miliardy eur), informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri anonymné zdroje oboznámené so situáciou.

Detaily balíka pomoci by mali byť oznámené budúci pondelok (8. augusta). Podľa Reuters by mal obsahovať muníciu do mobilných raketových systémov HIMARS, až 50 pásových obrnených transportérov M113 a muníciu do systémov protivzdušnej obrany NASAMS. Americký prezident Joe Biden ešte tento balík nepodpísal a jeho hodnota i konkrétny vojenský materiál sa tak môže do budúceho týždňa zmeniť, dodáva agentúra.

Spojené štáty naposledy oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 550 miliónov dolárov (538 miliónov eur) v pondelok (1. augusta). Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby vtedy novinárom povedal, že hodnota vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu od nástupu prezidenta Bidena do funkcie tak presiahne osem miliárd dolárov (7,82 miliárd eur).