Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

USA privítali verdikt v súvislosti s vraždou Libanonskéo expremiéra

Libanončanky kráčajú okolo obrovského portrétu zosnulého libanonského premiéra Rafíka Harírího pri jeho hrobe v Bejrúte, archívne foto. Foto: FOTO TASR/AP

Osobitný tribunál pre Libanon uznal Sálima Ajjáša v neprítomnosti za vinného zo spoluúčasti na Harírího vražde.

Washington 19. augusta (TASR) – Spojené štáty privítali utorňajší rozsudok Osobitného tribunálu pre Libanon, ktorý uznal člena militantného hnutia Hizballáh za vinného zo spolupáchateľstva na vražde bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího v roku 2005. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Osobitný tribunál pre Libanon uznal Sálima Ajjáša v neprítomnosti za vinného zo spoluúčasti na Harírího vražde. Ďalších troch obvinených tribunál oslobodil. Ajjáš je jedným z vedúcich predstaviteľov Hizballáhu, ktorý mal vypracovať plán vedúci k Harírího smrti.

„Ajjášovo usvedčenie pomáha potvrdiť, že svet čoraz viac berie na vedome, že hnutie Hizballáh a jeho členovia nie sú obrancami Libanonu - ako o sebe sami tvrdia - ale predstavujú teroristickú organizáciu oddanú presadzovaniu škodlivého iránskeho sektárskeho programu," povedal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Rozhodnutie súdu – aj napriek tomu, že Ajjáš zostáva na slobode – podľa Pompea zdôrazňuje dôležitosť výkonu spravodlivosti a ukončenia beztrestnosti, čo je dôležité na zaistenie stability a zvrchovanosti Libanonu.