Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Proces s Trumpom v Senáte bude zrejme až po Bidenovej inaugurácii

Na snímke americký prezident Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Členovia Senátu sa znova nezídu skôr ako 19. januára, čo je deň pred slávnostnou inauguráciou nového demokratického prezidenta Bidena.

Washington 13. januára (TASR) – Ak kongresmani Snemovne reprezentantov v stredu zahlasujú za návrh ústavnej žaloby voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi, proces s Trumpom v Senáte bude takmer určite prebiehať až po inaugurácii nového šéfa Bieleho domu Joea Bidena. Povedal to hovorca Mitcha McConnella, lídra republikánskej väčšiny v americkom Senáte, informovala agentúra AP.

Hovorca spresnil, že McConnellovi spolupracovníci povedali pracovníkom kancelárie lídra demokratickej menšiny v Senáte Chucka Schumera, že McConnell určite neschváli konanie mimoriadneho zasadnutia Senátu.

To znamená, že členovia Senátu sa znova nezídu skôr ako 19. januára, čo je deň pred slávnostnou inauguráciou nového demokratického prezidenta Bidena. McConnellovo rozhodnutie potvrdil na Twitteri aj jeho hovorca Doug Andres.



Hlasovanie o podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi súvisiace s obvineniami z podnecovania povstania počas minulotýždňových útokov jeho podporovateľov na budovu Kapitolu, sa očakáva v stredu večer okolo 15:00 – 16:00 miestneho času (21:00 – 22:00 SEČ). Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát.