Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prvá časť testov vakcíny proti koronavírusu sa skončila úspešne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pokusnú vakcínu podali pri marcových skúškach 45 účastníkom vo veku od 18 do 55 rokov. Niektorí z nich dostali vyššiu dávky, iným vakcínu podali viackrát.

Washington 15. júla (TASR) – Prvá časť testov americkej vakcíny proti novému koronavírusu sa skončila úspešne. Účastníci si v tele vyvinuli protilátky bez vážnych vedľajších účinkov. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Experimentálnu vakcínu známu ako mRNA-1273 vyrába farmaceutická firma Moderna v spolupráci s americkou vládou.

Pokusnú vakcínu podali pri marcových skúškach 45 účastníkom vo veku od 18 do 55 rokov. Niektorí z nich dostali vyššiu dávky, iným vakcínu podali viackrát.

Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIH) vo vyhlásení uviedol, že vakcína spustila vytváranie protilátok na úroveň vyššiu než u pacientov, ktorí sa vyliečili z choroby COVID-19.

Testy NIH vykonala ešte v marci. V apríli sa prvá časť testov rozšírila o dospelých nad 55 rokov. Výsledky tejto časti ešte nie sú zverejnené.

Moderna uvádza, že skúšobná vakcína je všeobecne bezpečná, tolerovaná, bez vážnych vedľajších účinkov hlásených k 57. dňu (skúšky).

„Vedľajšie účinky sú prevažne prechodné a mierne," dodala spoločnosť.

Americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci koncom júna uviedol, že vakcína by mohla byť dostupná ešte do konca tohto roka alebo na začiatku roka 2021.