Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Americký rezort spravodlivosti pozastavil federálne popravy

Merrick Garland, archívne foto. Foto: TASR/AP

Trumpov nástupca v Bielom dome, demokrat Joe Biden, je proti trestu smrti a jeho tím prisľúbil, že podnikne kroky, aby bol počas jeho úradovania zrušený.

Washington 2. júla (TASR) – Americký minister spravodlivosti Merrick Garland vo štvrtok večer ohlásil, že dočasne pozastavuje vykonávanie federálnych popráv na obdobie, pokým jeho rezort preverí príslušné postupy a smernice, ktoré pozmenila vláda exprezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra AP.

„Ministerstvo spravodlivosti musí zaistiť, aby sa každému vo federálnom systéme trestného súdnictva nielen poskytovali práva, ktorú mu zaručuje ústava a zákony Spojených štátov, ale aj to, aby sa s ním zaobchádzalo spravodlivo a ľudsky," zdôraznil Garland. Tento záväzok je podľa jeho slov pri trestoch smrti mimoriadne dôležitý.

Hoci sa tresty smrti vykonávajú vo viacerých štátoch USA, na federálnej úrovni sa v rokoch 2003-2017 síce udeľovali, ale nedochádzalo aj k ich samotnému uskutočneniu, vysvetľuje agentúra DPA.

Administratíva bývalého prezidenta Trumpa po 17 rokoch znovu obnovila popravy na federálnej úrovni a od júla 2020 bolo za šesť mesiacov v USA vykonaných rekordných 13 exekúcií. Toľko federálnych popráv v Spojených štátoch nebolo realizovaných za vlády žiadneho prezidenta za posledných 120 rokov, pripomína AP.

Rezort spravodlivosti chce okrem iného preskúmať, či existuje vysoké riziko, že látka pentobarbital, ktorá sa používa v smrtiacich injekciách, spôsobuje bolesti a utrpenie.

Trumpov nástupca v Bielom dome, demokrat Joe Biden, je proti trestu smrti a jeho tím prisľúbil, že podnikne kroky, aby bol počas jeho úradovania zrušený. V minulosti bol však Biden obhajcom trestu smrti - v roku 1994 pomáhal vytvoriť zákony, na základe ktorých bolo pridaných 60 skutkov na zoznam federálnych zločinov, za ktoré hrozí trest smrti - vrátane únosov, pri ktorých niekto príde o život. Biden neskôr uznal, že tieto zákony neprimerane zasahujú Afroameričanov.