Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

USA: Ruské prezidentské voľby boli neuveriteľne nedemokratické

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hovorca Vedant Patel kritizoval Putina za vylúčenie oponentov z volieb a za ich uväznenie, ale aj za smrť jedného zo svojich najpoprednejších vyzývateľov Alexeja Navaľného vo väzení pred voľbami.

Washington 18. marca (TASR) - Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako "nedemokratické" a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel odpovedal na otázku o znovuzvolení Putina sarkasticky: "Sedel som ako na ihlách. Bolo to napínavé."

"Toto bol neuveriteľne nedemokratický priebeh," povedal Patel novinárom.

Na otázku, či Spojené štáty neuznajú výsledok volieb, ako vyzývajú niektorí disidenti, Patel odpovedal: "Myslím, že môžem s istotou vyhlásiť, že zo Spojených štátov amerických (mu) neprídu žiadne gratulačné telefonáty."

"Možno aj zostane prezidentom Ruska, ale to neospravedlňuje jeho autokraciu," dodal Patel.

Hovorca kritizoval Putina za vylúčenie oponentov z volieb a za ich uväznenie, ale aj za smrť jedného zo svojich najpoprednejších vyzývateľov Alexeja Navaľného vo väzení pred voľbami.

Rusi "si zaslúžia slobodné a spravodlivé voľby a možnosť vybrať si spomedzi skupiny kandidátov zastupujúcich rôznu škálu názorov", dodal Patel.

Rusi si podľa neho tiež "zaslúžia prístup k nestranným informáciám, ktoré im pomôžu vybrať si vedenie, po akom túžia, a ktoré im pomôžu určiť si budúcnosť vlastnej krajiny".

"Toto jednoznačne nebol prípad týchto volieb, ktoré neboli slobodné ani spravodlivé," zdôraznil.

Spojené štáty majú s Putinom minimálny kontakt odvtedy, ako nebral na vedomie varovania USA a vo februári 2022 nariadil inváziu na Ukrajinu.

USA reagovali na prezidentské voľby v Rusku po tom, ako podobnú kritiku vyjadrila aj Európska únia, ktorá spochybnila priebeh ruských volieb.