Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Kroky USA voči Rusku môžu navrátiť studenú vojnu, varuje Berlusconi

Foto: TASR/AP

Niektorí talianski podnikatelia a cestovné agentúry zamerané na Rusko vyzvali vládu v Ríme aj Európsku úniu k okamžitým diplomatickým krokom na zastavenie krviprelievania na Ukrajine.

Rím 6. mája (TASR) - Kroky Spojených štátov voči Rusku v súvislosti so situáciou na Ukrajine predstavujú hrozbu návratu studenej vojny, varoval taliansky expremiér Silvio Berlusconi v dnes odvysielanom rozhovore pre stanicu Radio-1.

Taliansky politik už v minulosti označil sankcie proti Rusku za "kontraproduktívne" a prerušenie formátu skupiny G8 za "nesprávne", píše agentúra ITAR-TASS. Poznamenala, že niektorí talianski podnikatelia a cestovné agentúry zamerané na Rusko vyzvali vládu v Ríme aj Európsku úniu k okamžitým diplomatickým krokom na zastavenie krviprelievania na Ukrajine.

Vo svojom liste - s 34 podpismi - uvádzajú, že Európa musí dostať situáciu pod kontrolu prostredníctvom politickej iniciatívy. "Ruská federácia je veľká krajina, s ktorou my všetci udržiavame priateľské vzťahy, podnikateľské a obchodné väzby a rozvíjame kultúrnu výmenu," píše sa v liste.

Signatári varovali, že ďalšie sankcie proti Rusku sa napokon obrátia proti samotným Európanom.

"Je najvyšší čas zastaviť snahy o návrat do čias studenej vojny a odhaliť novú fázu európskej politiky, nezávislej a zjednotenej, schopnej stať sa vedúcou silou mierového procesu," uvádzajú v liste.