Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na ďalších 12 Rusov za porušovanie ľudských práv

Sergej Magnitskij Foto: TASR/AP

Medzi nimi sú osoby, ktoré údajne majú na svedomí neposkytnutie zdravotníckej pomoci právnikovi Sergejovi Magnitskému.

Washington 21. mája (TASR) - Spojené štáty v utorok zaviedli sankcie voči 12 občanom Ruskej federácie za porušovanie ľudských práv.

Medzi nimi sú osoby, ktoré údajne majú na svedomí neposkytnutie zdravotníckej pomoci právnikovi Sergejovi Magnitskému, v dôsledku čoho tento aktivista proti korupcii zomrel v roku 2009 vo vyšetrovacej väzbe.

Americké ministerstvo financií, ktoré oznámilo nové sankcie voči občanom Ruska, podľa agentúry Reuters nedalo opatrenie do súvislosti so sporom Washingtonu a Moskvy v prípade pretrvávajúcej politickej krízy na Ukrajine. USA pre postup Ruska pri anexii Krymu uvalili sankcie na viacerých vysokopostavených predstaviteľov Ruska a proruských politikov Ukrajiny.

Americká administratíva oznámila, že 12 občanom Ruska, ktorých sa najnovšie sankcie týkajú, bude zmrazený majetok v USA. Okrem toho podnikateľské subjekty a občania USA nebudú môcť s osobami na sankčnom zozname uskutočňovať obchody či finančné transakcie. Na zozname je väzenský lekár, ako aj sudca pojednávajúci vlaňajší posmrtný súdny proces s Magnitským, ktorý sa skončil uznaním viny zosnulého právnika za daňové podvody. Úplný zoznam americké ministerstvo financií zverejnilo na svojej internetovej stránke treasury.gov.

Koncom roka 2012 prijali USA tzv. Magnitského zákon namierený voči Rusku za údajné porušovanie ľudských práv. Zákon bol pomenovaný na počesť právnika Sergeja Magnitského. Americká vláda v súvislosti s týmto prípadom v júli 2012 zaviedla vízové a ekonomické sankcie voči 18 ruským úradníkom, ktorí boli zapletení v Magnitského kauze.

Moskva považuje Magnitského zákon za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a v reakcii naň zverejnila vlani zoznam 18 občanov USA, ktorým zakázali vstup na územie Ruskej federácie. Sú medzi nimi ľudia, ktorí sa podľa Moskvy podieľali na legalizácii a používaní mučenia počas výsluchov vo väznici Guantánamo na Kube, ako aj na porušovaní ľudských práv ruských občanov.