Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko si vymyslí zámienku pre napadnutie Ukrajiny, varujú USA

Hovorca ministerstva obrany USA John Kirby počas brífingu v americkom Pentagóne vo Washingtone 2. februára 2022. Foto: TASR/AP

Domnievame sa, že Rusko vytvorí veľmi živé propagandistické video, uviedol hovorca amerického Pentagónu John Kirby.

Washington 3. februára (TASR) - Predstavitelia amerických tajných služieb sa domnievajú, že Rusko má v pláne vymyslieť si zámienku pre napadnutie Ukrajiny. Pravdepodobne pôjde o video zachytávajúce zinscenovaný útok. Vo štvrtok to uviedli vysokopostavení predstavitelia Bieleho domu, informovali agentúry Reuters a AFP.

"Máme informáciu, že Rusko si zrejme bude chcieť vymyslieť zámienku na napadnutie... Domnievame sa, že Rusko vytvorí veľmi živé propagandistické video, ktoré môže zahŕňať telá a hercov, ktorí budú vykreslení ako trúchliaci, a obrazy zničenej oblasti," uviedol hovorca amerického Pentagónu John Kirby.

Podľa Washingtonu by Rusko takto mohlo zinscenovať útok ukrajinskej armády alebo tajnej služby "na ruské zvrchované územie alebo na ruskojazyčné obyvateľstvo".

"S istotou nevieme, či toto je cesta, ktorú si (Rusko) vyberie, vieme však, že je to možnosť, o ktorej sa uvažuje," uviedol pre médiá Jonathan Finer - zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť.

Washington tieto konkrétne obvinenia podľa nemenovaného amerického predstaviteľa, ktorého cituje agentúra Reuters, zverejňuje preto, aby Rusko "odradil" od podobných plánov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však vo štvrtok uviedol, že americké tajné služby neinformujú o podobných plánoch Ruska prvýkrát, pričom tieto varovania sa v minulosti nenaplnili.

Na archívnej snímke Dmitrij Peskov.
Foto: TASR/AP


"Niečo podobné už zaznelo aj predtým, ale nič také sa nestalo," uviedol Peskov.

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti so situáciou na Ukrajine stúpa už niekoľko týždňov. Washington obviňuje Moskvu z toho, že pripravuje vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rusko popiera tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.